TestiraporttiTekijät:
Ryhmänumero 10
Aihe 6: Mikrokokki
Henna Pietiläinen, 45356D
Ville Laurikari, 45318D
Virve Leino


1. Videokasetin indeksointi
1. Tehtävä
Haluat tehdä jotain halpaa ja helppoa lämmintä ruokaa, muttet oikein tiedä mitä. Olet allerginen herneille ja tykkäät porkkanoista. Päätät etsiä MikroKokki -ohjelmasta sopivaa reseptiä. Kun löydät sopivan reseptin haluat tulostaa sen paperille, jotta voit katsoa ohjetta ruokaa laittaessasi. Tulostamisen jälkeen palaat takaisin alkunäytölle.
Alkamisaika videolla: 6 min 20 s


2. Tehtävä
Ajattelit tehdä äskeisessä tehtävässä löytämääsi ruokaa 10 aikuiselle ja 5 lapselle syntymäpäiväkutsujasi varten. Talleta reseptiin tarvittavien aineiden ostoslista haluammallesi nimelle ja tulosta sen jälkeen kyseinen ostoslista.
Alkamisaika videolla: 9 min 00 s


3.Tehtävä
Haluat lisätä tämän äidiltä saamasi reseptin MikroKokki -ohjelman resepteihin. Talleta resepti.
Alkamisaika videolla:10 min 25 s


4.Tehtävä
On perjantai ja olet lähdössä kauppaan. Haluat suunnitella viikonlopun ruokalistan ja saada tulostettua sitä vastaavan ostoslistan paperille. Olet tottunut syömään viikonloppuisin aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Suunnittelet ruuat vain itsellesi ja voit suunnitella ruuiksi ihan niitä ruokia joista itse pidät.
Alkamisaika videolla:13 min 15 s


5.Tehtävä
Italialainen ystäväsi on tulossa luoksesi vierailulle ja haluaisit tarjota hänelle jotain pastaruokaa, joka sisältää myös jauhelihaa (jääkaappistasi nimittäin löytyy paketti jauhelihaa). Jälkiruuaksi haluaisit tarjota mansikkakakkua. Etsi reseptit ja tutki ovatko ne halpoja, kalliita, helppoja vai vaikeita valmistaa.
Alkamisaika videolla:18 min 40 s


6. Tehtävä
Ystäväsi ovat kuulleet, että osaat käyttää hyvin MikroKokki -ohjelmaa ja nyt sinut halutaan suunnittelemaan ruokalistan leirille. Leirille osallistuu 20 lasta ja 6 aikuista ohjaajaa. Leiri kestää 4 päivää. Leirikeskus tarjoaa 3 ensimmäisenä päivänä lounaan, välipalan ja päivällisen, joten sinun suunniteltavaksi jäävät 3 päivän aamiainen ja iltapala. Voit itse valita haluamasi ruuat, mutta pyri saamaan ruokalistasta monipuolinen.
Alkamisaika videolla:21 min 15 s


7. Tehtävä
Jatkoa edelliseen tehtävään. Leirin 4. päiväksi sinun on suunniteltava aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Päivälliselle halutaan kynttilöitä tunnelman luomiseksi. Lisää kynttilät neljännen päivän päivällisen ruokalistaan, jotta ne siirtyisivät myös ostoslistaan. Yksi leiriläisistä on allerginen kalalle, joten et halua tehdä kalaruokia, muuten voit valita ruuat mielesi mukaan. Lopuksi haluat vielä tulostaa leirin ruokalistan.
Alkamisaika videolla:24 min 30 s


8. Tehtävä
Olet huomannut että MikroKokissa oleva marenkikakku on mielestäsi aivan liian makea. Haluat siis vähentää marenkikakkun reseptissä olevan 6 dl sokerimäärän 4 desilitraan.
Alkamisaika videolla:27 min 40 s


9. Tehtävä
Lapsesi inhoavat maksaa ja ovat kauan pyytäneet että poistaisit maksalaatikko -ohjeen pois MikroKokin reseptivalikoimasta. Tänään on poikasi syntymäpäivä ja sen kunniaksi haluat poistaa kyseisen reseptin.
Alkamisaika videolla:28 min 45 s


10. Tehtävä
Huomaat että olet vahingossa ostanut aivan liian paljon maitoa ja sen vuoksi innostut tekemään riisipuuroa. Riisit kuitenkin ovat loppu. Etsit siis riisipuuron reseptin ja tutkit sen ostoslistasta paljonko riisiä tarvitaan 4 ihmisen riisipuuron valmistukseen. Voit pyyhkiä maidon pois ostoslistalta, koska sitä sinulla jo on valmiiksi.
Alkamisaika videolla:29 min 15 s11. Tehtävä
Anoppisi tulee kylään ja haluat tehdä häneen vaikutuksen valmistamalla jonkin kalliin ja vaikean ruoan. Anoppisi ei pidä pippurisista ruuista, joten etsit ruokia joissa ei ole pippuria. Anoppisi ja sinä olette kuitenkin hulluna valkosipuliin ja ajattelitkin valmistaa jotain sellaista ruokaa jossa on valkosipulia. Löydettyäsi reseptin tulosta se.
Alkamisaika videolla:30 min 45 s


12. Tehtävä
Yllättäen saatkin kuulla että anoppisi tuo vierailulle mukanaan myös ystävättärensä. Haet siis äskeisen reseptin uudelleen esille ja muutat ruokailijamäärän kolmeksi aikuiseksi. Tämän jälkeen tulostat reseptin uudelleen.
Alkamisaika videolla:32 min 20 s


13. Tehtävä
Kinastelette ystäväsi kanssa siitä montako kananmunaa marenkikakkuun tarvitaan. Päätät selvittää kinan etsimällä marenkikakun reseptin MikroKokki -ohjelmasta ja katsomalla tarvittavien kananmunien määrän sieltä. Montako kananmunaa marenkikakkuun siis tarvitaan?
Alkamisaika videolla:33 min 00 s


14. Tehtävä
Siskosi lapset tulevat luoksesi kylään kahdeksi päiväksi. He käyvät päivisin koulua, mutta sinun pitäisi kuitenkin suunnitella heille kahdeksi päiväksi aamupala, välipala ja illallinen. Aamiaiseksi lapset ovat tottuneet syömään jotain puuroa. Välipalaksi he haluaisivat jotain kevyttä kasvisruokaa ja illalliseksi sitten kalaruokia. Suunnittele näiden kahden päivän ruokalista ja tulosta se, jotta voit teipata sen jääkaapin oveen.
Alkamisaika videolla:33 min 45 s


15. Tehtävä
Aviomiehesi ei ole koskaan pitänyt inkivääriteestä. Et millään meinaa muistaa sitä ja siksi päätätkin poistaa inkivääriteen reseptin MikroKokki -ohjelmastasi ettet vahingossa joskus valmista sitä. Poista siis inkivääriteen resepti MikroKokki -ohjelmasta.
Alkamisaika videolla:37 min 20 s


16. Tehtävä
Huomaat että olet vahingossa ostanut liian paljon jauhelihaa ja ajattelet sen takia valmistaa jauhelihapastaa. Jauhelihapastan muita aineksia ei kaapistasi sen sijaan löydy. Etsi siis MikroKokki -ohjelmasta jauhelihapastaan tarvittavien ruoka-ainesten ostoslista, poista sieltä jauheliha ja tulosta ostoslista sen jälkeen.
Alkamisaika videolla:37 min 50 s


17. Tehtävä
Käydessäsi kaverillasi kylässä sinulle tarjotaan herkullista luumuvaahtoa. Itse olet valmistanut luumuvaahtoa MikroKokki -ohjelman reseptillä, mutta se ei ole ollut ollenkaan näin hyvää. Pyydät reseptin kaveriltasi ja kotiin päästyäsi poistat vanhan luumuvaahtoreseptin MikroKokista ja lisäät uuden kaverilta saamasi tilalle.
Alkamisaika videolla:38 min 35 s


18. Tehtävä
Olet lähdössä kaupaan. Haluat tulostaa ostoslistan MikroKokki -ohjelman avulla, koska käsialasi on epäselvää ja käytät mielummin tietokoneita kuin kynää ja paperia.

Haluat ostaa:

500g puurohiutaleita,
2 ruisleipää,
200g jauhelihaa,
astianpesuainetta ja
2 litraa cocacolaa.
Tee ostoslista MikroKokki -ohjelmalla ja tulosta se.

Alkamisaika videolla:41 min 30 sTestihenkilölle esitetyt kysymykset ja niihin saadut vastaukset:
Alkukysymykset:

1. Ikäsi?
V: 23


2. Koulutus?
V: Opiskelija (tietotekniikka)


3. Nykyinen ammattisi?
V: Opiskelija


4. Pidätkö ruuanlaitosta? Laitatko ruokaa usein?
V: Pidän. Laitan toisinaan.


5. Onko sinulla tietokone? Käytätkö paljon tietokoneita?
V: On. Jonkin verran.


6. Voisitko kuvitella käyttäväsi tietokonetta ruuanlaiton suunnittelussa tai apuna ruuanlaitossa?
V: Voisin.

7. Oletko koskaan suunnitellut ruokalistoja, hakenut ruokaohjeita yms. tietokoneohjelman avulla? Oliko ohjelma helppokäyttöinen?
V: Olen. Ei ollut.


Loppukysymykset:


1. Mitkä tehtävistä koit vaikeiksi?
V: En mitään erityisen vaikeaksi, jotkut hieman hämmentävinä. En osannut koskaan asettaa ihmismäärää, toisinaan etsin nappia jota ei ollut.

2. Oliko ohjelma helppo vai vaikea käyttää? Miksi?
V: Helppo sinänsä. Muistutti hyvin pitkälti keittokirjaa, haut helppoja. Kategorisointi saisi ehkä olla tarkempi.

3. Olisiko sinulla jotain parannusehdotuksia?
V: Haku ruoka-aineiden maksimimäärillä.

4. Oliko ohjelmassa jotain turhaa?
V: Päävalikon yksi nappi jäi käyttämättä. (Uuden reseptin lisäys).

5. Käyttäisitkö ohjelmaa jos sellainen olisi saatavilla?
V: Todennäköisesti.

6. Koitko ohjelman käytön helpommaksi kuin nykyiset menetelmät?
V: Tavallaan. Hukkaan joka tapauksessa papaerit.


Testihenkilön havaitsemat käytettävyysongelmat:
1. Tehtävä:

Hakuehdoissa testihenkilö ei rastittanut kohtaa Hintataso vaan luuli että hakuehto (halpa) on jo voimassa vaikka se olikin harmaa ja näin ollen ei voimassa oleva.
Testihenkilö ihmetteli kun Hae-nappia painamalla ei tullutkaan näkyviin vain hakuehdot täyttävät reseptit, vaan kaikki mahdolliset reseptit. Tämän takia hän luuli ettei ohjelma toimi juuri lainkaan ja jätti tehtävän suorituksen kesken. (8 min 10 s)

2. Tehtävä:

Testihenkilö huomasi että lapset ja aikuiset erotellaan ruokailijoina eri ryhmiin. Tämä oli erikoista testihenkilön mielestä.

3. Tehtävä:

Testihenkilön mielestä reseptiä lisätessä pitäisi vanhojen ruokailijamäärien palautua johonkin vakioarvoon. (11 min 00 s)
Testihenkilö ei löytänyt Ruoka-aineryhmä -combosta kalaruokia, vaikka sellainen vaihtoehto siellä olisi ollutkin. (12 min 00 s)

4. Tehtävä:

Testihenkilöä hämäsi kun Tällä hetkellä -laatikossa olevat ruokamäärät eivät muuttuneet. (14 min 05 s)
Väärä tuplaklikkaustoiminto, ruokaa tuplaklikkaamalla haluttaisiin kyseinen ruoka lisätä ruokalistaan sen sijaan että katseltaisiin sen reseptiä. (15 min 00 s)
Testihenkilö ihmetteli kun juomat eivät siirtyneet Juomat -laatikkoon vaan Ruuat -laatikkoon. (16 min 30 s)
Testihenkilö tulosti ruokalistan vaikka piti tulostaa ostoslista ruokalistasta. ( 18 min 00 s)

5. Tehtävä:

Testikäyttäjä jätti epähuomiossa tehtävän suorituksen kesken.

6. Tehtävä:

Testikäyttäjä suunnitteli myös päivällisen epähuomiossa.


7. Tehtävä:

Päivän suunnittelu -näytössä ei kontrolli ole vakiona aamiaisessa kun näyttöön tullaan. Harmitti testikäyttäjää. (25 min 20 s)
Ihmetteli myös kun kynttilät eivät siirtyneet suunnittelunäyttöön. (26 min 40 s)
Testikäyttäjä unohti tulostaa ruokalistan.

10. Tehtävä:
Testikäyttäjä yritti poistaa riisiä eikä pyydettyä maitoa. Poisti loppujen lopuksi jauhelihan kun ei löytänyt riisiä.

11. Tehtävä:
Testikäyttäjä ei painanut Hae -nappia. (31 min 50 s)
Ehdotus että reseptinäytöllä olisi vakiona ruokailijamääränä 4 aikuista.

13. Tehtävä:
Testikäyttäjä ei painanut Hae -nappia.
Ihmetteli skaalautuvatko ruokamäärät ruokailijamäärän mukaan.
Ihmetteli miksei ole käyttänyt päänäytöltä kahta alinta nappulaa.

14. Tehtävä:
Tehtävänannossa oli virhe. Illallisen piti olla iltapala.
Päivä -näytöllä näkyy aina kaikki lehdet (aamiainen jne) vaikka suunnittelu -näytöltä olisi rastittanutkin vain osan aterioista voimaan.(35 min 00 s)
Testikäyttäjä ei ymmärtänyt miksei päivänäytöllä vaihdettu ruokailijamäärä tule näkyviin suunnittelunäytölle. (36 min 50 s)

17. Tehtävä:
Testikäyttäjä ei löytänyt luumuvaahdolle sopivaa ruoka-aineryhmää comboboksista.(40 min 25 s)
Testikäyttäjä ei osannut päättää pitäisikö painaa Uusi resepti- vai Talleta resepti -nappulaa. (41 min 00 s)

18. Tehtävä:
Testikäyttäjän mielestä kun päänäytöltä painetaan Ostoslista -nappia pitäisi ilmestyä tyhjä ostoslista. (41 min 45 s)


2. Käytettävyystestin tulokset2.1 TestimenetelmätKäytimme testauksessa seuraavia osia:
Alkukysymykset (lueteltu yllä). Näiden avulla pyrimme saamaan käyttäjän taustaa selville ja hänen kiinnostustaan ruuanlaittoon ja tietokonetaitojaan.

Testitehtävät (lueteltu yllä). Näiden avulla pyrimme testaamaan kaikkein oleellisimpia toimintoja ohjelmassamme. Samalla pyrimme tekemään testitehtävät mahdollisimman arkipäiväisiksi, siis sellaisiksi tehtäviksi joita tehdään päivittäin.

Loppukysymykset (lueteltu yllä). Näiden avulla pyrimme saamaan selville mitä käyttäjä piti ohjelmasta, miten hän sitä parantaisi ja oliko se hänen mielestään helppo vai vaikea käyttää.


Lista käyttäjälle todella esitetyistä kysymyksistä:
http://hemuli.tky.hut.fi/~hppietil/Kayli/Testitehtavat.html

Kysymyksien oikeat vastaukset:

1. Tehtävä:
Hakuehtoihin hintatasoksi halpa ja vaikeustasoksi helppo. Erikoisehtoihin lisäksi pitää olla: porkkana ja ei saa olla: herne. Hae -napin painamisen jälkeen valitaan resepti, painetaan Katso resepti -nappulaa, painetaan Tulosta resepti -nappulaa.

2. Tehtävä:
Valitaan äskeisillä hakuehdoilla sama resepti. Painetaan Katso resepti -nappulaa, muutetaan ruokailijamääräksi 10 aikuista ja 5 lasta nuolinäppäimillä tai kirjoittamalla suoraan, painetaan Reseptin ostoslista -nappulaa, painetaan Talleta ostoslista -nappulaa, painetaan Tulosta ostoslista -nappulaa.

3. Tehtävä:
Painetaan päänäytöltä Uuden reseptin lisäys -nappulaa. Säädetään ruokailijamäärä 4 aikuista ja 0 lasta. Kirjoitetaan ainekset ja ohje omiin laatikoihin. Painetaan Talleta resepti -nappulaa.

4. Tehtävä:
Siirrytään suunnittelunäytölle. Rastitaan ylhäältä aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Muutetaan ruokailijamäärä yhdeksi aikuiseksi. Siirrytään Päivänäytölle. Haetaan reseptit ja lisätään ne ruokalistaan. Kun päivät on suunniteltu siirrytään suunnittelunäytöltä ostoslistanäytölle ja tulostetaan ostoslista.

5. Tehtävä:
Reseptienhaku -näytöllä hakuehdoiksi riisi -ja pastaruoka ja erikoisehdoksi pitää olla: jauheliha. Siirrytään reseptinäytölle ja tutkitaan onko halpa vai kallis, vaikea vai helppo resepti. Mansikkakakku etsitään hakunäytöltä vaikka välittömällä haulla.

6. Tehtävä:
Ruokalistan suunnittelu käy samoin kuin 4. tehtävässä. Monipuolisuutta ruokalistaan voidaan tutkia Tällä hetkellä -laatikosta.

7. Tehtävä:
Muuten samalla tavalla kuin edellisessä tehtävässä, mutta kynttilät pitää kirjoittaa Muut-laatikkoon.

8. Tehtävä:
Haetaan marenkikakun resepti ja ohjeeseen muutetaan 6 dl:n tilalle 4 dl.

9. Tehtävä:
Haetaan resepti ja painetaan Poista resepti -nappulaa.

10. Tehtävä:
Etsitään riisipuuron resepti, otetaan siitä ostoslista ja poistetaan siitä maito.

11. Tehtävä:
Samanlainen tehtävä kuin 1, hakuehtoina nyt vain erikoisehdoista ei saa olla pippuri pitää olla valkosipuli. Lisäksi pitää olla kallis ja vaikea.

12. Tehtävä:
Haetaan edellisen tehtävän resepti ja muutetaan ruokailijamäärä 3 aikuiseksi. Tulostetaan resepti tulosta-nappulalla.

13. Tehtävä:
Haetaan marenkikakun resepti, oikea vastaus on 3 munaa.

14. Tehtävä:
Vastaava kuin 4. tehtävä.

15. Tehtävä:
Haetaan inkivääri tee, painetaan Poista resepti -nappulaa.

16. Tehtävä:
Haetaan jauhelihapasta, katsotaan sen ostoslistaa ja poistetaan sieltä jauheliha. Painetaan Tulosta ostoslista -nappia.

17. Tehtävä:
Voidaan joko poistaa vanha Luumuvaahto -resepti ja lisätä sen jälkeen uusi tai muuttaa jo olemassaolevaa reseptiä.

18. Tehtävä:
Painetaan päänäytöltä ostoslistanappia ja kirjoitetaan siihen uusi ostoslista. Painetaan Tulosta ostoslista -nappia.


Lista testisuunnitelmaan tehdyistä muutoksista palautteen perusteella ja muista syistä

Tehtiin 8 lisäkysymystä, jotta testi kestäisi kauemmin. Tehtiin alku- ja loppukysymyksiin lisäyksiä ja muutoksia. Testattiin protoa myös toisella testikäyttäjällä epävirallisesti.

2.2 Testissä löydetyt käytettävyysongelmatOngelmat vakavuusjärjestyksessä:
(Ongelmat eivät mielestämme ole kovin vakavia, aiheuttavat pahimmillaan hidastusta ohjelman käytössä. Pyrimme kuitenkin korjaamaan ne kaikki.)

1.
Ruokien tuplaklikkauksen toiminnallisuus Päivän ruokalista suunnittelunäytöllä pitää korjata sellaiseksi että se lisää ruoan ruokalistaan reseptin näyttämisen sijaan.
Ongelma havaittiin tehtävässä 4, nauhan kohta 15 min 00 s.
Luonteeltaan ongelma on navigointiin liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Hidastaa käyttöä ja aiheuttaa ärsytystä.
Ongelma korjataan muuttamalla tuplaklikkaukseen liittyvä toiminto.


2.
Suunnittelunäytöltä voidaan valita vain tietyt ateriat. Kuitenkin päivänäytöllä ovat aina kaikki ateriat mukana. Pitäisi toimia niin että molemmissa ovat samat ateriat näkyvissä.
Ongelma oli tiedossa jo ennen testiä, mutta emme osanneet korjata sitä. Testissä ongelma tuli esiin tehtävässä 14, nauhan kohta 35 min 00 s.
Luonteeltaan ongelma on vuorovaikutustapaan liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Mahdollistaa virhetilanteiden syntymisen ja aiheuttaa epäselvyyttä.
Ongelma korjataan (jos osataan) muuttamalla samat ateriat näkymään molemmilla näytöillä.


3.
Ruokailijamäärät voisivat olla vakioina 4 aikuista ja 0 lasta aina kun käyttäjä ei ole muuta määrää asettanut.
Ongelma havaittiin tehtävässä 3, nauhan kohta 11 min 00 s.
Luonteeltaan ongelma on toiminnallisuuteen liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Jollei muista asettaa ruokailijamäärää saattaa syntyä virhetilanteita ja saattaa muutenkin hidastaa ohjelman käyttöä kun niitä joutuu koko ajan muuttamaan.
Ongelma voidaan korjata asettamalla vakioarvot.


4.
Kun päänäytöltä painetaan Ostoslista -nappia, tulee tyhjä ostoslista näytölle.
Ongelma havaittiin tehtävässä 18.
Luonteeltaan ongelma on toiminnallisuuteen liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Aiheuttaa lisävaivaa koska käyttäjä joutuu nyt erikseen tyhjentämään ostoslistan. Ongelma voidaan korjata antamalla tyhjä ostoslista kun päänäytön Ostoslista -nappia painetaan.


5.
Ruoka-aineryhmäcombossa oli liian vähän eri vaihtoehtoja. Ongelma havaittiin tehtävässä 17, nauhan kohta 40 min 25 s.
Luonteeltaan ongelma on toiminnalliseen puutteeseen liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Aiheuttaa epäselvyyttä kun ei löydy sopivaa kategoriaa tietylle ruualle.
Ongelma voidaan korjata lisäämällä comboboksiin lisää erilaisia luokkia.


6.
Resepti-näytöllä Uusi resepti -napin nimeksi vaihdetaan Luo uusi resepti -nappi. Koska käyttäjä empi kumpaa nappia hänen olisi pitänyt tallentamistilanteessa painaa: Talleta resepti- vai Uusi resepti -nappulaa.
Luonteeltaan ongelma on termeihin liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Voi aiheuttaa virhetilanteen ja aiheuttaa epäselvyyttä. Virhetilanteessa reseptin talletusta ei tapahdu ja resepti katoaa.
Ongelma voidaan korjata vaihtamalla napin nimi Aloita uusi resepti -nimiseksi.


7.
Suunnittelu -näytölle eivät tule Päivä-näytön Muut -kohdassa olevat jutut näkyviin.
Luonteeltaan ongelma on toiminnallisuuden puutteeseen liittyvä.
Seuraukset käyttäjälle: Aiheuttaa hämmennystä kun osa tekstistä jää puuttumaan Suunnittelu -näytöllä.
Ongelma voidaan korjata lisäämällä ohjelmaan tarvittavaa toiminnallisuutta.


Lisäksi ne ongelmat joita testissä havaittiin ja jotka liittyvät siihen ettei ohjelmamme käytä mitään tietokantaa:
- Käyttäjä ei painanut Hae -nappia kun reseptit olivat jo valmiiksi listassa näytöllä.
- Käyttäjää kummastutti kun Suunnittelu-näytöllä eivät Tällä hetkellä -laatikossa olleet laskurit toimineet. Laskurit saataisiin toimimaan kun tietokanta lisättäisiin käyttöliittymään.


Lisäksi testissä oli yhdessä tehtävänannossa kirjoitusvirhe. Tehtävässä 14 luki illallinen vaikka piti lukea iltapala. Tämä sekoitti hieman testihenkilöä.2.3 Käytettyjen numeeristen mittareiden tulokset


Emme käyttäneet numeerisia mittareita.


2.4. Arvionne käytettävyystavoitteiden saavuttamisesta tämän testin perusteellaVaatimusmäärittelyssä kerroimme seuraavaa:

* Millaisia vähimmäisvaatimuksia ohjelman tulee täyttää jotta se olisi riittävän hyvä?

Ohjelman avulla pitää saada pitkänkin ajan ruokalistan suunnittelu helpoksi. Lisäksi ohjelman pitää pystyä kertomaan tarvittavien einesten määrä henkilömäärän perusteella ja laadittava einesmäärän perusteella selkeä ostoslista tarvittavista eineksistä. Lisäksi ohjelman pitää pystyä etsimään käyttäjälle tämän haluamia reseptejä tietokannasta.

Ne täyttyivät mielestämme hyvin, sillä testihenkilömme mukaan ohjelmaa oli suhteellisen helppo käyttää, ruokalistojen suunnittelussa ei ollut ongelmia, ei myöskään reseptien hauissa, ostoslistojen katselemisessa tai näiden tulostamisissa. Käyttöliittymän puolesta nämä tavoitteet siis täyttyvät vaikkei ohjelmassamme olekaan minkäänlaista reseptitietokantaa.


2.5 Käyttöliittymään tehtävät muutoksetMitä muutoksia toteutatte?
Luettelimme nämä jo kohdassa 2.2. Toteutamme siis kaikkien tärkeimpien puutteiden korjaukset jos vain osaamme.

Mitkä jätätte toteuttamatta?
Jätämme toteuttamatta ne muutokset, jotka vaativat ohjelmaamme tietokannan. Tietokannan Tekeminen on niin isotöinen homma, ettemme rupea sellaista tämän kurssin puitteissa tekemään. Sitä paitsi ne muutokset jotka jätämme tekemättä ovat pieniä ja merkityksettömiä.


2.6 Testin onnistuminen ja tulosten luotettavuusMissä onnistuitte mielestänne hyvin? Miksi?

Mielestämme meillä oli paljon ja hyviä testitehtäviä tsetihenkilölle. Lisäksi saimme alku- ja loppukysymyksien avulla kerättyä kivasti tietoa käyttäjästä. Lisäksi protomme toimi niin stabiilisti, että se ei aiheuttanut mitään turhaa päänvaivaa testaajalle tai meille. Testihenkilö sai suoritettua kaikki tehtävät vaikka hajamielisyyttään vähän välillä jossain tehtävässä oikaisikin. Käyttäjä ei eksynyt mihinkään näyttöviidakkoon vaan tiesi koko ajan missä on ja mistä pääsee mihinkin. Testin lopussa testihenkilöllä oli jo selvästi muodostunut kuva ohjelman toiminnasta ja käyttö sujui jo todella hyvin.

Mikä meni pieleen? Miksi? Miten sen voisi välttää ensi kerralla? Mitä tekisitte toisin, jos nyt järjestäisitte testin uudelleen?

Olisimme voineet lukea testitehtävät ääneen testihenkilölle ja valvoa tarkemmin tehtävien suoritusta niin ettei testaaja pääsisi liiaksi oikaisemaan tehtävissä. Testin aikana olisi voitu puhua lujemmalla äänellä että videota olisi ollut helpompi analysoida. Testihenkilölle olisi voinut tarjota kahvia tai muuta virvoketta ja saada hänet sillä tavoin hieman rentoutumaan.


Kuvaako testin tulos mielestänne luotettavasti käyttöliittymänne käytettävyyttä?
Ei yhden käyttäjän perusteella tehty testi varmaan koskaan kuvaa luotettavasti käyttöliittymän käytettävyyttä. Meidän testihenkilömme opiskelee tietotekniikkaa, joten hän hallitsee tietokoneet varmaan paljon paremmin kuin moni muu kohderyhmämme jäsen. Testitehtävät kuitenkin olivat aika vaihtelevia ja kuvasivat arkipäivisiä toimintoja, joten niiden osalta ohjelman käytettävyys tuli testattua ihan hyvin. Testitehtävät olivatkin mielestämme tyypillisiä ja oleellisia tehtäviä. Se ettei ohjelmassamme ole tietokantaa vaikeutti käytettävyyden testaamista, sillä sen takia kaikki toiminnot eivät toimineet aivan niin kuin niiden oikeasti pitäisi toimia. Oma toimintamme ei juurikaan vaikuttanut testihenkilön suoritukseen. Kerroimme lähinnä ne tietokantoihin liittyvät jutut jotka eivät ohjelmassamme toimineet.


2.7 Muut asiat
Käyttäjä vaikutti varsinkin testin alussa hyvin hermostuneelta. Ehkä juuri sen takia hän ei tehnytkään osaa tehtävistä kokonaan. Koko testin ajan testihenkilö vaikutti siltä kuin hänellä olisi hirveä kiire pois. Johtui varmasti jännityksestä :).

Testasimme käyttöliittymää myös toisella testihenkilöllä, joka löysi muutamia puutteita ohjelmastamme (lähinnä kosmeettisia juttuja), jotka sitten ehdimme korjata ennen tätä varsinaista testiä.
Tämä käyttäjä sai myös tehtyä nämä samat tehtävät noin 45 minuutissa ja suoriutui tehtävistä ilman apua. Molemmat testihenkilöt kehuivat ohjelmaamme loogiseksi ja helppokäyttöiseksi.