TestitehtävätKäyttäjälle annettavat testitehtävät:

Alkutieto
Koska ohjelma on vasta käyttöliittymätasolla, ei siihen ole vielä toteutettu tietokantaa. Tämän vuoksi erilaiset hakutoiminnot eivät toimi. Toivomme kuitenkin sinun käyttävän hakuja, sillä suuri osa käyttöliittymästä koskee tietokantahakuja.

1.
Haluat tehdä jotain halpaa ja helppoa lämmintä ruokaa, muttet oikein tiedä mitä. Olet allerginen herneille ja tykkäät porkkanoista. Päätät etsiä MikroKokki -ohjelmasta sopivaa reseptiä. Kun löydät sopivan reseptin haluat tulostaa sen paperille, jotta voit katsoa ohjetta ruokaa laittaessasi. Tulostamisen jälkeen palaat takaisin alkunäytölle.

2.
Ajattelit tehdä äskeisessä tehtävässä löytämääsi ruokaa 10 aikuiselle ja 5 lapselle syntymäpäiväkutsujasi varten. Talleta reseptiin tarvittavien aineiden ostoslista haluammallesi nimelle ja tulosta sen jälkeen kyseinen ostoslista.

3.
Haluat lisätä tämän äidiltä saamasi reseptin MikroKokki -ohjelman resepteihin. Talleta resepti.

4.
On perjantai ja olet lähdössä kauppaan. Haluat suunnitella viikonlopun ruokalistan ja saada tulostettua sitä vastaavan ostoslistan paperille. Olet tottunut syömään viikonloppuisin aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Suunnittelet ruuat vain itsellesi ja voit suunnitella ruuiksi ihan niitä ruokia joista itse pidät.

5.
Italialainen ystäväsi on tulossa luoksesi vierailulle ja haluaisit tarjota hänelle jotain pastaruokaa, joka sisältää myös jauhelihaa (jääkaappistasi nimittäin löytyy paketti jauhelihaa). Jälkiruuaksi haluaisit tarjota mansikkakakkua. Etsi reseptit ja tutki ovatko ne halpoja, kalliita, helppoja vai vaikeita valmistaa.

6.
Ystäväsi ovat kuulleet, että osaat käyttää hyvin MikroKokki -ohjelmaa ja nyt sinut halutaan suunnittelemaan ruokalistan leirille. Leirille osallistuu 20 lasta ja 6 aikuista ohjaajaa. Leiri kestää 4 päivää. Leirikeskus tarjoaa 3 ensimmäisenä päivänä lounaan, välipalan ja päivällisen, joten sinun suunniteltavaksi jäävät 3 päivän aamiainen ja iltapala. Voit itse valita haluamasi ruuat, mutta pyri saamaan ruokalistasta monipuolinen.

7.
Jatkoa edelliseen tehtävään. Leirin 4. päiväksi sinun on suunniteltava aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Päivälliselle halutaan kynttilöitä tunnelman luomiseksi. Lisää kynttilät neljännen päivän päivällisen ruokalistaan, jotta ne siirtyisivät myös ostoslistaan. Yksi leiriläisistä on allerginen kalalle, joten et halua tehdä kalaruokia, muuten voit valita ruuat mielesi mukaan. Lopuksi haluat vielä tulostaa leirin ruokalistan.

8.
Olet huomannut että MikroKokissa oleva marenkikakku on mielestäsi aivan liian makea. Haluat siis vähentää marenkikakkun reseptissä olevan 6 dl sokerimäärän 4 desilitraan.

9.
Lapsesi inhoavat maksaa ja ovat kauan pyytäneet että poistaisit maksalaatikko -ohjeen pois MikroKokin reseptivalikoimasta. Tänään on poikasi syntymäpäivä ja sen kunniaksi haluat poistaa kyseisen reseptin.

10.
Huomaat että olet vahingossa ostanut aivan liian paljon maitoa ja sen vuoksi innostut tekemään riisipuuroa. Riisit kuitenkin ovat loppu. Etsit siis riisipuuron reseptin ja tutkit sen ostoslistasta paljonko riisiä tarvitaan 4 ihmisen riisipuuron valmistukseen. Voit pyyhkiä maidon pois ostoslistalta, koska sitä sinulla jo on valmiiksi.


Lisätehtävät (jos aikaa jää yli):

11.
Anoppisi tulee kylään ja haluat tehdä häneen vaikutuksen valmistamalla jonkin kalliin ja vaikean ruoan. Anoppisi ei pidä pippurisista ruuista, joten etsit ruokia joissa ei ole pippuria. Anoppisi ja sinä olette kuitenkin hulluna valkosipuliin ja ajattelitkin valmistaa jotain sellaista ruokaa jossa on valkosipulia. Löydettyäsi reseptin tulosta se.

12.
Yllättäen saatkin kuulla että anoppisi tuo vierailulle mukanaan myös ystävättärensä. Haet siis äskeisen reseptin uudelleen esille ja muutat ruokailijamäärän kolmeksi aikuiseksi. Tämän jälkeen tulostat reseptin uudelleen.

13.
Kinastelette ystäväsi kanssa siitä montako kananmunaa marenkikakkuun tarvitaan. Päätät selvittää kinan etsimällä marenkikakun reseptin MikroKokki -ohjelmasta ja katsomalla tarvittavien kananmunien määrän sieltä. Montako kananmunaa marenkikakkuun siis tarvitaan?

14.
Siskosi lapset tulevat luoksesi kylään kahdeksi päiväksi. He käyvät päivisin koulua, mutta sinun pitäisi kuitenkin suunnitella heille kahdeksi päiväksi aamupala, välipala ja illallinen. Aamiaiseksi lapset ovat tottuneet syömään jotain puuroa. Välipalaksi he haluaisivat jotain kevyttä kasvisruokaa ja illalliseksi sitten kalaruokia. Suunnittele näiden kahden päivän ruokalista ja tulosta se, jotta voit teipata sen jääkaapin oveen.

15.
Aviomiehesi ei ole koskaan pitänyt inkivääriteestä. Et millään meinaa muistaa sitä ja siksi päätätkin poistaa inkivääriteen reseptin MikroKokki -ohjelmastasi ettet vahingossa joskus valmista sitä. Poista siis inkivääriteen resepti MikroKokki -ohjelmasta.

16.
Huomaat että olet vahingossa ostanut liian paljon jauhelihaa ja ajattelet sen takia valmistaa jauhelihapastaa. Jauhelihapastan muita aineksia ei kaapistasi sen sijaan löydy. Etsi siis MikroKokki -ohjelmasta jauhelihapastaan tarvittavien ruoka-ainesten ostoslista, poista sieltä jauheliha ja tulosta ostoslista sen jälkeen.

17.
Käydessäsi kaverillasi kylässä sinulle tarjotaan herkullista luumuvaahtoa. Itse olet valmistanut luumuvaahtoa MikroKokki -ohjelman reseptillä, mutta se ei ole ollut ollenkaan näin hyvää. Pyydät reseptin kaveriltasi ja kotiin päästyäsi poistat vanhan luumuvaahtoreseptin MikroKokista ja lisäät uuden kaverilta saamasi tilalle.

18.
Olet lähdössä kaupaan. Haluat tulostaa ostoslistan MikroKokki -ohjelman avulla, koska käsialasi on epäselvää ja käytät mielummin tietokoneita kuin kynää ja paperia.

Haluat ostaa:

500g puurohiutaleita,
2 ruisleipää,
200g jauhelihaa,
astianpesuainetta ja
2 litraa cocacolaa.
Tee ostoslista MikroKokki -ohjelmalla ja tulosta se.